skip to Main Content
Želimo Bolju Saradnju Sa Naučnicima I Umjetnicima Iz BiH

Bosanska Akademija u Americi: Želimo bolju saradnju sa naučnicima i umjetnicima iz BiH.

U New Yorku je ovog vikenda završena 11. po redu Godišnja skupština Bosanskohecegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences – BHAAAS) na kojoj je za novu predsjednicu izabrana dr. Nirvana Pištoljević. Ona je preuzela jednogodišnji mandat od dr. Dušice Babović-Vuksanović. 

Ova neprofitna i nepolitička američka organizacija okuplja ponajviše visoko etablirane liječnike sa najuglednijih američkih klinika, mnoge od njih profesore i na probirljivim američkim univerzitetima, ali i druge profesionalce – inžinjere, kibernetičare, kao i znanstvenike iz oblasti humanističkih nauka, pisce i umjetnike. Član BHAAAS je globalno poznati američki pisac bosanskih korjena – Sarajlija Aleksandar Hemon koji preko 25 godina živi u Čikagu.

Projekti za BiH

Prema podacima koji su se mogli čuti na skupštini BHAAAS, ova organizacija trenutno ima 265 redovnih, dopisnih ili počasnih članova. Medicinska sekcija Akademije, koju od ove godine vodi dr. Mahira Tanović, hirurg iz New Yorka, broji 99 liječnika, od čega je čak 65 njih sa profesorskim afilijacijama na američkim univerzitetima; 21 ljekar iz Bosne i Hercegovine uz još 3 iz drugih balkanskih zemalja članovi su BHAAAS.

U godišnjem izvještaju Medicinske sekcije za 2016. godinu, koju je na skupštini prezentirao dr. Eldin Karaiković iz Ilinoisa, pored ostalog govoreno je o saradnji između američkih ljekara porodične medicine i njihovih kolega u Federaciji BiH, kao i o rastućem trendu važnosti porodične medicine kao preventivne zdravstvene zaštite što ostaje jedan od važnijih projekata između dvije zemlje. U projekat su uključeni i pedijatri – članovi Akademije. O tome je govorila i dr. Eldina Vajzović-Nizamić, inače regionalni medicinski ekspert, stalno angažovana pri Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Zakočena saradnja

Interesantno je da je na Skupštini BHAAAS zvanično pomenuto da je saradnja koja je u obliku formalnog pisma upućenog direktorici UKC (Univerzitetskog kliničkog centra) u Sarajevu, dr. Sebiji Izetbegović – 5. aprila 2016. godine – do danas ostalo bez odgovora.

Iako o tome nije bilo posebnih komentara ili neke službene reakcije, na Skupštini je pomenut i slučaj smjene dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Mnogi američki liječnici bh. porijekla su zapravo zgroženi načinom smjena i kršenjem ljudskih i profesionalnih prava na UKSC.

Privatni sektor prednjači

No zato je istaknuta odlična saradnja sa privatnim Medicinskim fakultetom SSSTA (Sarajevska škola za nauku i tehnologiju) u Sarajevu, kao i regionalna saradnja sa sličnim institucijama u Zenici, Tuzli, kao i Osjeku, u Republici Hrvatskoj. Kako je rečeno – ostvarena je i saradnja sa ANUBiH (Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine).

Svake godine s nizom predavanja i interaktivnih panela Akademija organizira Dane BHAAAS u BiH, pa su tako ovdje već najavljeni 10. susreti u junu 2018. na Jahorini.

Druge nauke

Čine se napori da se pored medicinske znanosti, koja je brojčano vodeća u bh. američkoj Akademiji angažuju stručnjaci iz drugih oblasti, kako je to rekao dr. matematičkih znanosti Ismar Volić s čuvenog “Wellesley Collega” u Bostonu, inače zaduženog za finansijske operacije u BHAAAS. Član Akademije je i dr. Amila Buturović, orjentalista i historičar sa “York” univerziteta u Torontu, autorica važnih knjiga iz te oblasti.

Kultura i historija

Na skupštini u New Yorku prezentiran je i poseban projekat bosanskog stećka, koji bi se, ako bude realiziran, trebao postaviti na nekoj od lokacija u glavnom gradu SAD, u Washingtonu. O tome Akademija tek treba donijeti odluku, od koje je to zatražio jedan od osnivača BHAAAS dr. Mirsad Hadžikadić, direktor Instituta za kompleksne sisteme i profesor na Univerzitetu Sjeverne Karoline.

S obzirom da je bosanski stećak simbol onoga što BHAAAS u Americi gaji – multietničnost svojstvenu BiH, to bi, slažu se dobro upućeni, svakako bila kruna kulturne aktivnosti Akademije.

Na skupštini u New Yorku bila je najavljena i posebna tema o Trilogiji o srednjovjekovnoj Bosni (Trilogy of Bosnia’s State during Middle Ages), koju je trebala prezentirati nova predsjednica Nirvana Pištoljević.

Sarajevska filharmonija

Već duži niz godina BHAAAS učestvuje u kulturnoj razmjeni između BiH i SAD, doprinoseći angažovanju američkih klasičnih muzičara za Sarajevsku filharmoniju, što će se prema najavama uveliko nastaviti kao vrlo uspješan oblik saradnje. Nagrađivana muzičarka Svjetlana Bukvić, profesorica muzike u New Yorku, na ovoj je skupštini izabrana da vodi Umjetničku sekciju Akademije.

Autor: Erol Avdović

Back To Top