skip to Main Content
Više Od 200 Predavača Okupit će Se Na 16 Simpozija I četiri Kulturna Događaja

Akademija okuplja 300 doktora nauka i istraživača te profesionalaca iz različitih oblasti

Više od 200 predavača okupit će se na 16 simpozija i četiri kulturna događaja, koji će biti organizirani u okviru 11. dana BHAAAS-a u BiH, a koji će se održati od 20. do 23. juna 2019. godine.

Riječ je o jedinstvenom skupu u regionu koji pruža priliku za povezivanje eksperata iz Sjedinjenih Američkih Država i šire s domaćim stručnjacima, kao i razmjenu znanja i iskustava.

Predsjednik BHAAAS-a Emir Festić kazao je kako će za vrijeme tog naučno-umjetničkog skupa, između ostalog, biti potpisani memorandumi s nekoliko bh. obrazovnih institucija.

– Moramo misliti kako ovo dići na viši nivo. U tom smislu je izuzetno važno da postoji krovna organizacija. Ideja je da se povežemo sa sličnim organizacijama i da imamo dane dijaspore, gdje bismo mogli izvući korist od međusobnog povezivanja – kazao je Festić.

Ova akademija okuplja 300 doktora nauka i istraživača te profesionalaca iz različitih oblasti, kao i umjetnika porijeklom iz BiH, koji 11 godina dijele svoja znanja i iskustva sa stručnjacima u domovini.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je danas da su članovi ove akademije prisutni u BiH tokom cijele godine, radeći na prenošenju znanja, ali i na humanitarnom planu, pomažući rad bh. bolnica.

– Svakodnevno moramo stvarati uvjete da dijaspora učini ono što je u njenoj mogućnosti, a to je posebno važno u slučaju prijenosa znanja te je obaveza Ministarstva da stvara uvjete za rad ovakvih udruženja – dodala je Borovac.

Dani BHAAAS-a su se tokom godina etablirali kao najveći naučno-umjetnički skup u regiji zapadnog Balkana. Ova organizacija ima za cilj razmjenu znanja i naučnih iskustava između stručnjaka u BiH i stručnjaka porijeklom iz BiH u Sjevernoj Americi – SAD i Kanadi. Misija BHAAAS-a je razvoj nauke i umjetnosti u iseljeništvu te uspostava veza između naučnika, umjetnika i profesionalaca porijeklom iz BiH.

VIDEO – https://avaz.ba/

Back To Top