skip to Main Content
Sarajevska Filharmonija Oduševila Tuzlansku Publiku

Gostovali Denis Azabagić, Eugenija Moliner i Diane Wittry.

U Koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u petak, 22. oktobra, održan je koncert Sarajevske filharmonije. Na dugoočekivanom koncertu u Tuzli za koji je vladalo veliko interesovanje gostovali su Denis Azabagić-gitara, Eugenija Moliner-flauta i Diane Wittry-dirigent.

Za tuzlansku publiku pripremili su program J. Rodrigo: Concerto de Aranjuez za gitaru i orkestar, F. Borne: Carmen Fantazija za flautu i orkestar i A. Thomas: Koncert za flautu i gitaru. Koncert Sarajevske filharmonije održan je u povodu obilježavanja “Dana bosanskohercegovačke-američke znanosti i umjetnosti BHAAAS”.

Tuzlak Denis Azabagić sa dvadeset godina postao je najmlađi pobjednik jednog od najprestižnijih međunarodnih takmičenja za gitaru ”Jacinto e Inocencio Guerrero” u Madridu. Nakon što ga je čuo ugledni španski kompozitor Anton Garcia Abril kazao je da će Azabagić vremenom postati jedan od najvećih gitarista svijeta. Slušajući njegove večerašnje izvedbe sigurni smo da je to već i postao. Prema riječima Denisa Azapagića, publika je mogla uživati u atraktivnom programu sa poznatim melosima koji se decenijama izvode širom svijeta. Njegov repertoar uključuje solo i orkestarsku muziku od doba baroka do danas. Takođe je aktivni član Cavatino duo, čiji je kamerni muzički repertoar izrazito velik uključujući mnoga djela napisana isključivo za ovaj duo.

Eugenia Moliner, inače supruga Denisa Azabagića, sarađivala je sa brojnim ansamblima i orkestrima u Europi i Americi. Njena diskografija uključuje četiri CD-a za čije izvedbe je dobila sjajne kritike od mnogih svjetskih magazina. Diane Wittry dala je izrazito veliki doprinos za razvoj obimnog obrazovnog programa, te zagovarala promovisanje inovativnih programskih stilova za koncerte svih vrsta.

BHAAAS je organizacija akademskog karaktera, osnovana u novembru 2007. u SAD-u. Okuplja istaknute stručnjake bh. porijekla u SAD-u i Kanadi čiji je glavni cilj svojim znanjem pomoći Bosni i Hercegovini. Predsjednik Akademije, koja trenutno ima 131 člana, proslavljeni je bh. književnik Aleksandar Hemon. Iako je nedavno osnovana, Akademija je već ostvarila značajne projekte saradnje i prijenosa znanja iz dijaspore u BiH, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska

Tuzla-2010-1
Tuzla-2010-2
Tuzla-2010-3

Back To Top