skip to Main Content
Saopćenje Za Medije

SARAJEVO/TUZLA, 06.10.2010: Tuzla će od 20 do 22. oktobra biti domaćin  drugih “Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije znanosti i umjetnosti  (BHAAAS)”

Riječ je o organizaciji koja okuplja istaknute stručnjake bh. porijekla u SAD i Kanadi čiji je zajednički cilj svojim znanjem pomoći Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačko-američka akademija znanosti i umjetnosti  (BHAAAS) je  osnovana u novembru 2007 u SAD,  sa prvobitnom željom da se bosanskohercegovačka dijaspora u Sjevernoj Americi i Kanadi poveže po profesionalnim i akademskim osnovama, kao i da se uspostave mostovi saradnje i razmjena znanja između BiH dijaspore i naučnih, akademskih i kulturnih institucija u matici zemlji.

Proslavljeni bh. književnik Aleksandar Hemon koji ove godine obnaša dužnost predsjednika Akademije, posebno naglašava da je BHAAAS do sada  već postigla značajne rezultate na povezivanju bh stručnjaka, naučnika i umjetnika, kako u inostranstvu, tako i u našoj zemlji. Svi članovi, a trenutno ih je 131,  svojim profesionalnim ugledom i djelovanjem doprinose misiji Akademije.

Pored mnogobrojnih aktivnosti u Sjevernoj Americi, Akademija jednom godišnje upriliči manifestaciju “Dani BHAAAS u Bosni i Hercegovini”, tokom koje se organiziraju naučni skupovi, predavanja,  paneli i javne priredbe.

Prošle je godine ova manifestacija održana u Sarajevu, a ovog će se oktobra održati u Tuzli, u suradnji sa uredom načelnika Tuzle gosp. Jasmina Imamovića, Rektoratom Univerzitata u Tuzli, Univerzitetskim klinickim centrom u Tuzli, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, te ANUBIH.

U sklopu Dana BHAAAS, Medicinska sekcija Akademije će odrzati veliki broj radionica i predavanja, a tim povodom očekuje se učešće preko 40 priznatih stručnjaka iz SAD i naše zemlje.

Nadalje, članovi Akademije koji rade u oblasti humanističkih nauka i kulture će učestvovati u panelima i diskusijama vezanim za budućnost građanskog društva i demokratije u BiH.

Krunski događaj svakako će biti koncert Sarajevske filharmonije sa kojom će nastupiti gošća iz SAD dirigentica gospodja Diane Wittry i renomirani solista na gitari Denis Azabagić, rođeni Tuzlak, te njegova supruga flautista Eugenia Moliner, oboje članovi Akademije.

Lokacije u tuzli na kojima će se dešavati program su Rektorat i Klinički bolnički centar, dok će se koncert održati u Bosanskom Kulturnom Centru, u petak 22. Oktobra sa pocetkom u 19.00 sati. Ulaz za koncert je slobodan.

Back To Top