skip to Main Content
Promocija Nove Knjige Aleksandra Hemona 15. Augusta U Sarajevu

“Moji roditelji: Uvod” naziv je nove autobiografske knjige Aleksandra Hemona, jednog od najistaknutijih američkih pisaca bh. porijekla, koja će biti promovisana u četvrtak, 15. augusta, u 20 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Razgovor s autorom vodit će Kristina Ljevak.

Izdavačka kuća Buybook je kao ekskluzivni izdavač djela Aleksandra Hemona za Bosnu i Hercegovinu do sada objavila pet njegovih knjiga. Novi naslov “Moji roditelji: Uvod” prevela je Irena Žlof, Buybookova saradnica i dugogodišnja prevoditeljica Hemonovih dijela. Knjiga će ubrzo biti dostupna u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa.

Nakon promocije autor će čitateljima potpisivati knjigu, koja će biti dostupna po promotivnoj cijeni.

Knjiga Aleksandar Hemona - Moji roditelji - Uvod

U knjizi “Moji roditelji: Uvod” Aleksandar Hemon pripovijeda priču o imigraciji svojih
roditelja u Kanadu, o životima koji su okrenuti naglavačke nakon što je uslijedila opsada Sarajeva i rat u Bosni te o novim životima koje su bili prisiljeni graditi. Opisujući brak svojih roditelja, oca Ukrajinca i majke Bosanke, i njihove živote prije i nakon razarajućeg rata koji je razorio njihovu jugoslavensku domovinu, a njih otjerao u Kanadu, Hemon bilježi izbjegličko iskustvo raseljenosti. To je priča o mnogim Hemonima, njegovim roditeljima, sestri, ujacima, tetkama, rođacima, ali i o njemačkim okupacionim snagama, partizanima, raspjevanim Ukrajincima i nekolicini zbunjenih Kanađana.Kao i uvijek, Hemon pristupa općem kroz pojedinačno, pišući o svojoj bosanskoj porodici prikazuje iskrene, intimne detalje ali i dinamičnu, srčanu historiju svoje rodne zemlje.

Aleksandar Hemon rođen je u Sarajevu 1964. godine. Početak rata u Bosni i Hercegovini zatekao ga je u SAD-u, gdje odlučuje da ostane, te počinje pisati na engleskom jeziku. Do sada je objavio zbirke priča Pitanje Bruna, Ljubav i prepreke i Knjiga mojih života, te romane Čovjek bez prošlosti, Projekat Lazarus, Kako su nastali Ratovi zombija i Nije ovo tvoje. Dobitnik je Guggenheimove stipendije, “nagrade genijima” koju dodjeljuje zaklada MacArthur. Godine 2017. nagrađen je nagradom američkog PEN-a za usmenu historiju o bosanskohercegovačkim izbjeglicama “How Did You Get Here? Tales of Displacement”.

(https://www.klix.ba/)

Back To Top