skip to Main Content
Poznati Bh. I Američki Ljekar O Covid Lijeku: Smanjuje Tegobe, Ali Ne Smrtnost

Doktor Ognjen Gajić, eminentni bosanskohercegovački i američki ljekar intenzivne njege, pulmolog, univerzitetski profesor te klinički informatičar i specijalista za intenzivnu njegu Odjeljenja za plućnu medicinu na klinici Mayo u Sjedinjenim Američkim Državama, za N1 pojašnjava, šta je lijek Remdesivir za oboljele od COVID-19, koji je ovih dana top tema u BiH.

“Remdesivir je za sada jedini antivirusni lijek koji je pokazao bilo kakvo djelovanje u randomiziranim kliničkim studijama. Smanjuje dužinu tegoba i skraćuje i olakšava tok bolesti, ali nije dokazano da smanjuje smrtnost”,  kaže za N1 dr. Gajić.

U Srbiji je već lijek u upotrebi, a s obzirom da je vrlo skup za naše prilike, BiH tek planira nabavku. Dr.Gajića pitali smo i za opravdanost visokih cijena, jer Remdesivir ne liječi već samo pomaže oboljelim. Prema saznanjima N1, samo za 20 pacijenata neophodno je 100.000 KM izdvojiti za ovaj lijek.

“Ne mogu komentirati opravdanost jer to zavisi od lokalnih uslova. Jedini lijekovi koji su pokazali smanjenu smrtnost su steroidi koji se koriste u BiH. Daleko je najvažnije dobro utrenirana i adekvatno opskrbljena jedinica intenzivne medicine sa edukovanim sestrama i tehničarima i ljekarima subspecijalistima medicine. Jedna od takvih jedinica koja ima vrlo dobre rezultate je jedinica intenzivne medicine u Kliničkom centru u Banja Luci pod vođstvom prof. dr. Peđe Kovačevića i kolega”, istakao je dr. Ognjen Gajić.

SAD i Klinika Mayo već koristi lijek Remdesivir.

“Mi redovno koristimo Remdesivir kod težih bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje. Dosta se dobro podnosi. Kao što sam rekao, randomizirane studije su pokazale da povoljno utiče na dužinu i težinu bolesti, mada ne smanjuje smrtnost”, zaključak je prof. dr. Ognjena Gajića s Klinike Mayo u SAD.

(https://www.oslobodjenje.ba/)

Back To Top