skip to Main Content
Otvoreni “Peti Dani BHAAAS-a U Mostaru”

Biomedicinski međunarodni simpozij “Peti dani BHAAAS-a u Mostaru” svečano je danas na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru otvorio izaslanik američkog veleposlanika u BiHThomas Messa.

Tom prigodom je kazao kako cijeni želju i nastojanje Bosansko-hercegovačko-američke akademije znanosti i umjetnosti (BHAAAS) da na neki način vrati nešto svojoj zemlji.

Messa je kazao kako ta akademija gradi mostove između SAD-a i BiH kako u znanosti tako i u kulturi.

Simpozij se odvija u organizaciji BHAAAS-a , Kliničke bolnice Mostar i RMC-a “Dr. Safet Mujić”, a trajat će do subote, 27. travnja. Na simpoziju sudjeluje preko 300 predavača od čega ih preko 100 dolazi iz SAD-a i zemalja dijaspore.

Simpozij predstavlja značajan skup stručnjaka i znanstvenika iz područja intenzivne medicine/anesteziologije, neurokirurgije, ortopedije, onkologije, psihijatrije i psihologije, pedijatrije i genetike, opće medicine, sestrinske sesije i obiteljske medicine sa ciljem razmjene dosadašnjih iskustava i novih spoznaja.

Inače, BHAAAS je nepolitička i neprofitna organizacija čija je misija unaprjeđenje i razvoj znanosti i umjetnosti unutar bh. dijaspore u sjevernoj Americi te u BiH.

Ravnatelj Kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić je kazao kako očekuje jednu dugoročnu suradnju gdje će pokušati iz ovog grada uputiti desetine doktora da odu u inozemstvo i da donesu konkretna znanja.

Važno je dovesti ljude ovdje i na taj način otvoriti put da mi idemo tamo, kazao je Kvesić dodavši kako se u Mostaru ne može izmisliti nova medicina već da treba otići u svijet, naučiti i donijeti je u Mostar.

Mislim da je vrlo teško na jednom mjestu skupiti ovakav tim i ovakvu grupu eminentnih stručnjaka, kazao je direktor RMC-a “Dr. Safet Mujić” Zlatko Guzin ističući pri tom važnost simpozija.

Riječi dobrodošlice uputio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je zahvalio svima koji su stigli u Mostar kako bi svoje znanje podijelili s drugima i na taj način pokazali da žele dobro BiH.

Izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Mate Bandur kazao je kako Vijeće ministara daje punu potporu ovakvim skupovima koji se odvijaju u svrhu zaštite zdravlja građana.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera istaknula je kako je znanje bogatstvo i moć i da “upravo znanje nama danas ovdje treba”.

“Peti dani BHAAAS-a u Mostaru, uz prisustvo eminentnih predavača pružit će priliku za usvajanje novih znanja”, zaključila je Bera

Simpozij se održava na tri lokacije u Mostaru i to u hotelu “Ero”, hotelu “Bristol” i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Današnjem svečanom otvaranju nazočili su predstavnici političkog, kulturnog, akademskog i diplomatskog kora u BiH.

Preuzeto sa portala www.studio88.ba

Back To Top