skip to Main Content
Održan Godišnji Sastanak BHAAAS-a: Novi Predsjednik Dr. Amer Smajkić

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) održala je svoj godišnji sastanak na kojem je prisustvovao veliki broj članova istaknutih naučnika, profesora, umjetnika i drugih profesionalaca u različitim oblastima koji žive i rade širom svijeta.

Na sastanku su predstavljeni novi predsjednik, članovi Odbora i voditelji odjela. Tako je dosadašnjeg predsjednika prof. Ismara Volića naslijedio ugledni doktor iz SAD Amer Smajkić.

“Čast mi je preuzeti predsjedanje BHAAAS-a u periodu od 2022. do 2023. godine. Cijenim povjerenje koje mi je ukazao Upravni odbor da vodim ovu vrlo važnu organizaciju u narednoj godini”, kazao je novi predsjednik BHAAAS-a dr. Amer Smajkić koji se zahvalio dosadašnjem predsjedniku prof. Ismaru Voliću na izuzetnim rezultatima koje je postigao BHAAAS za vrijeme njegovog mandata.

“Profesor Volić je u svom predsjedavanju postavio ljestvicu vrlo visoko i iskreno biće veoma izazovno pratiti ovaj trend. Međutim siguran sam da ćemo zajedno sa našim sjajnim kolegama, uz požrtvovanost, entuzijazam i velikodušnost nastaviti unaprijeđivati rad BHAAAS-a”, kazao je dr. Smajkić i dodao da se raduje timskom radu sa sjajnim ljudima.

“Prošla godina je bila izazovna ali i nevjerovatno uspješna. Započeli smo proces reorganizacije kojeg je iziskivao naš rast i širenje opsega aktivnosti. Dani BHAAAS-a u Sarajevu su bili primjer naše važnosti i potencijala i mislim da smo tokom prošle godine organizaciono postavili BHAAAS na nivo koji će omogućiti nastavak našeg djelovanja na visokom nivou. Ne mogu da zamislim bolju osobu od dr. Amera Smajkića koja bi nastavila da vodi BHAAAS u ovoj uzlaznoj putanji”, kazao je prof. Ismar Volić.

Amer Smajkic - BHAAAS President

Na sastanku je istaknuto da je 2022. za BHAAAS bila jedna od najproduktivnijih godina od svog osnivanja. Tako su u 2022. godini članovi BHAAAS-a realizovali veliki broj projekata od šireg društvenog značaja, objavljen je reprezentativan broj naučnih radova, primljeno dosta novih članova i što je najznačajnije održana je najuspješnija naučna konferencija “13. Dani BHAAAS-a” u Sarajevu. Također su predstavljeni novi projekti koji će obilježiti narednu godinu.

Članovima su se obratili i zamjenica šefa misije SAD u BiH Deborah Mennuti i generalni konzul BiH u SAD-u Elvir Resić koji su istaknuli značaj BHAAAS za razvoj nauke i obrazovanja u BiH i dali svoju potporu budućim projektima akademije.

Na sastanku koji je trajao tri sata izlagali su: Amer Smajkić, Ismar Volić, Adnan Begović, Amra Kanlić, Samir Avdaković, Zlatan Akšamija, Svjetlana Bukvich, Tijana Tufek-Memišević, Slobodan Radosavljević, Eldina Nizamić, Vedka Begović, Ljiljana Djukanović, Emir Festić, Nina Jovanović.

Back To Top