skip to Main Content
Prvo 3MT Takmičenje U BiH: Najbolji Studenti Doktorskih Studija Nagrađeni S 20.000 KM

Kako je saopćeno, takmičenje je trajalo četiri mjeseca, a organizovala ga je Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom.

Takmičari su imali zadatak da, kako su naveli, pripreme videoprezentaciju od tri minute.

O najboljim je odlučivao stručni žiri kojeg su činila 22 bh. stručnjaka, profesori sa svjetskih univerziteta, naučnici istraživači.

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura osvojio je Nudžeim Selimović sa Univerziteta u Cirihu. Drugo mjesto i 2.000 eura pripalo je Almiru Aljoviću sa Ludvig Maksimilian univerziteta u Minhenu, a treće mjesto i 1.000 eura osvojila je Emina Šunje koja svoj doktorski studij obavlja paralelno na univerzitetima u Antverpu i Sarajevu.

Podijeljene su i utješne nagrade, pa su takmičari od šestog do desetog mjesta svojili po 200 eura, a od 11. do 18. po 100 eura.

Ukupan novčani iznos podijeljen studentima je 20.000 KM.

Prezentacije takmičara posljednji mjesec bile su dostupne i na YouTube kanalu Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini gdje je publika klikom na like mogla glasati i odabrati svog pobjednika.

Najviše like-ova osvojila je Zerina Kurtović sa Karolinska instituta u Švedskoj.

Na svečanoj ceremoniji okupljenoj masi u ulozi gosta predavača obratio se profesor sa splitskog univerziteta Ivica Puljak, poznati naučnik, član tima koji je otkrio Higgsov bozon.

“Ovaj projekat je svjetska razina, a razum, nauka i humanizam su temelji svijeta. Danas živimo u eri ubrzanja, a jedini način da preživimo je da se krećemo brzo kao rijeka. Nauka nam širi vidike i čini nas građanima svijeta”, izjavio je Puljak i pozvao sve mlade ljude da budu naučnici, dijele znanje i konstantno istražuju.

Takmičenje 3MT pružilo je studentima, kako su istakli mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja.

“Izuzetno smo ponosni što smo okupili ovoliki broj mladih bh. Istraživača i upoznali javnost sa njihovim radom. Nadamo se da će ovo takmičenje svima poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da se nauka i trud uvijek isplate, i da Bosna i Hercegovina ima ogroman istraživački potencijal, sa kojim nažalost nismo dovoljno upoznati”, izjavili su organizatori takmičenja.

Takmičenje je, kako su naglasili, prvi put organizovano u Bosni i Hercegovini i kreiralo je temelje za sljedeće korake ka promociji nauke i značaju naučnog istraživanja.

Organizatori su najavili da će u toku 2021. biti upriličeno takmičenje za studente dodiplomskih i magistarskih studija, a 2022. godina je ponovo rezervisana za studente doktorskih studija.

Cijelu ceremoniju možete pogledati na ovom linku.

(https://www.klix.ba/)

Back To Top