skip to Main Content
Najavljeni Drugi „Dani BHAAAS-a U BiH“

Od 20 do 22. oktobra u Tuzli

U sklopu podrške Bosanskohercegovačko-američkoj akademiji nauka i umjetnosti (BHAAAS) Općina Tuzla danas je organizovala konferenciju za medije.

Na konferenciji su članovi BHAAAS-a najavili druge po redu godišnje susrete pod nazivom „Dani BHAAAS-a u BiH“. Nakon Sarajeva, gdje su prvi put održani „Dani BHAAAS-a u BiH“, ove godine i Tuzla ima priliku da bude domaćin Danima koji u svom programu imaju niz vrlo zanimljivih sadržaja.

U odsustvu predsjednika BHAAAS–a, Aleksandra Hemona, koji zbog bolesti u porodici nije mogao doći u Tuzlu, više o Danima rekao je dr. Kenan Arnautović, potpredsjednik i dr.Eldin Karaiković, bivši predsjednik i član Upravnog odbora.
Riječ je o organizaciji koja okuplja istaknute stručnjake bh. porijekla u SAD-u i Kanadi, a čiji je cilj svojim znanjem pomoći Bosni i Hercegovini. Akademija je osnovana krajem 2007. godine u Sjedinjenim Američkim Državama sa željom da se bh dijaspora u SAD-u i Kanadi poveže po profesionalnim i akademskim osnovama, te da se uspostavi saradnja sa Bosnom i Hercegovinom. Kada je tek osnovana Akademija je brojala 14 članova a sada ih je 131.

Akademija broji najviše stučnjaka iz oblasti medicine koji će u sklopu ovogodišnjih Dana održati veliki broj radionica i predavanja te se očekuje preko 40 stručnjaka iz SAD-a, zemalja okruženja kao i naše zemlje.

Prof.dr.Ermina Latifagić- Iljazović, tuzlanski član BHAAAS-a, smatra da nauka, obrazovanje, umjetnost, ne smiju imati nikakav predznak ni politički ni nacionalni nego treba da spajaju ljude.

Kao krunski događaj najavljen je koncert Sarajevske filharmonije sa kojom će nastupiti gošća iz SAD-a, dirigentica Diane Wittry i gitarista Denis Azapagić, te njegova supruga, flautistica Eugenija Moliner, koji su također članovi Akademije.

Drugi “Dani BHAAAS-a” će biti održani u saradnji sa Općinom Tuzla, Rektoratom Univerziteta u Tuzli, JZU UKC Tuzla, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Akademijom nauka i umjetnosti BiH.

S.M.

(tuzlarije.net)

Back To Top