skip to Main Content
Konferencija Naučnog Novinarstva – 13.-15. Juli 2021., Bosna I Hercegovina

Bosanskohercegovačka američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), u partnerstvu sa Mediacentrom Sarajevo i uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizuje trodnevnu online konferenciju o naučnom novinarstvu, u cilju edukacije i širenja svijesti o značaju ove vrste novinarstva. Konferencija će okupiti 15 naučnih novinara i naučnika od kojih su mnogi članovi Balkanske mreže naučnih novinara, koji će kroz webinare, panel diskusije i radionice podijeliti svoje znanje i iskustvo.

Konferencija će biti održana u sljedećim terminima:

Utorak, 13. juli, 2021. godine

17:00  –  17:10 – Otvaranje

Dr. Mahira Tanović, predsjednica BHAAAS-a
Anida Sokol, istraživačica, Mediacentar Sarajevo

17:10  –  17:55 – Webinar: Naučno novinarstvo i njegov značaj

Naučno novinarstvo, kao specijalizovana vrsta novinarstva, postoji već dugo ali je tokom pandemije COVID-19 dobila posebnu vidljivost. Neophodno je razvijati naučno novinarstvo za budućnost. Upoznajmo se sa osnovnim principima naučnog novinarstva i njegovom ulogom u društvu u 21. vijeku.

Predavačica: Milica Momčilović, naučna novinarka i urednica Radio-televizija Srbije, predsjednica Svjetske federacije naučnih novinara i članica Upravnog odbora Balkanske mreže naučnih novinara
Moderatorica: Ljiljana Đukanović

17:55 – 18:00 – Pauza

18:00 – 18:55 – Webinar: Kako zainteresovati javnost za nauku kroz medije?

Nezainteresovanost javnosti, i samim tim medija, za naučne teme je jedan od najvećih izazova razvoju naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini. Novinari koji se bave naučnim temama ipak misle da je ovaj problem velikim dijelom zabluda i da interes javnosti postoji. Potrebno je taj interes probuditi, a za to postoje metode kojima se mediji mogu koristiti.

Predavač: Igor Rill, glavni urednik časopisa National Geographic u Srbiji
Moderatorica: Ljiljana Đukanović

18:55 – 19:00 – Pauza

19:00 – 20:00 – Panel Diskusija: Kreiranje popularne radio i TV emisije o nauci

U Bosni i Hercegovini ne postoji TV ili radio emisija u potpunosti posvećena nauci i tehnologiji. Pandemija COVID-19 je pokazala da je potrebno da se u medijima više govori o nauci kako bi javnost bila bolje informisana o naučnim temama i bolje se suočila sa izazovima poput pandemije i globalnog zagrijavanja. Zašto su ovakve emisije bitne, kako uopšte započeti jednu takvu emisiju i kako je napraviti zanimljivom i održivom, diskutovaće se na ovom panelu.

Panelisti:
Renata Dacinger, voditeljica i urednica emisije o nauci ‘Ugriznimo znanost’ Radio-televizije Slovenije
Saša Ceci, fizičar, voditelj i autor sedmične naučne emisije ‘Treći Element‘ Hrvatske radiotelevizije
Srđa Janković, urednik i voditelj radio emisije o nauci ‘Solaris‘ Radio-televizije Srbije
Moderatorica: Ljiljana Đukanović

Srijeda, 14. juli, 2021. godine

18:00 – 18:55 – Webinar: Odabir i adekvatno intervjuisanje stručnjaka – alati i savjeti

Koji su to kriteriji koje treba uzeti u obzir pri odabiru stručnjaka kao sugovornika? Kako ih pronaći i kako povećati šanse da pristanu na intervju? Kojim praktičnim alatima se koristiti tokom vođenja intervjua, kako bi što jasnije i efektnije prenijeli informacije javnosti? Praktični savjeti iz perspektive nauke i novinarstva.

Predavačice:
Ljiljana Đukanović, molekularna biologinja, Portugal
Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica Media.ba, Mediacentar Sarajevo
Moderatorica: Anida Sokol

18:55 – 19:00 – Pauza

19:00 – 20:00 – Panel Diskusija: Kako postati naučni novinar i kako osvojiti medijski prostor naučnim temama?

Na fakultetima u BiH ne postoje studiji, pa čak ni predmet posvećen naučnom novinarstvu. Kako onda postati naučni novinar i samostalno se specijalizirati? Nije nemoguće! Kroz prizmu svojih dugogodišnjih iskustava, panelisti će govoriti o mogućim putanjama, resursima za edukaciju, te načinima na koje se može početi osvajati medijski prostor naučnim temama.

Panelisti:
Jelena Kalinić, naučna novinarka, blogerica i autorica portala Vakcine.ba u BiH
Tanja Rudež, naučna novinarka Jutarnjeg lista
Sanela Habeš, okolišna novinarka, BH Radio 1
Moderatorica: Anida Sokol

Četvrtak, 15. juli, 2021. godine

11:00 – 11:55 Webinar: Izvještavanje o kontroverznoj naučnoj temi i kako izbjeći senzacionalizam

Mnoge naučne teme su često kontroverzne. GMO, vakcine, klimatske promjene, nuklearne elektrane. Kako pristupiti takvim temama, te kakvim resursima i informacijama se naoružati? Postoje procesi i metodologije koji mogu pomoći novinarima da na tačan i profesionalan način izvještavaju o ovim temama. Ovaj webinar, kroz primjere iz profesionalnog iskustva, će se dotaći ovih procesa i ponuditi konkretne savjete za praksu.

Predavač: Nenad Jarić Dauenhauer, naučni novinar i urednik na portalu www.index.hr
Moderatorica: Maida Muminović

11:55 – 12:00 – Pauza

12:00 – 12:55 – Webinar: Zamke u interpretiranju i izvještavanju statističkih podataka

Statistički podaci sa kojima se svakodnevno susrećemo se vrlo često pogrešno interpretiraju. Nekad i sami mediji i novinari upadaju u ove zamke, kao na primjer prilikom prenošenja statističkih podataka u vezi sa COVID-19. Na ovom predavanju govorit će se o najučestalijim greškama pri interpretiranju COVID-19 podataka i zašto je važno razumjeti i pravilno izvještavati o statističkim podacima.

Predavač: Ismar Volić, profesor matematike na Wellesley koledžu i direktor Instituta za matematiku i demokratiju
Moderatorica: Maida Muminović

Registracija za sve webinare i panel diskusije konferencije je na ovom LINKU.

RADIONICE

Srijeda, 14. juli, 2021. godine

16:30 – 17:45 –  Radionica: Pronalazak vjerodostojnih izvora i fact-checking

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila borbu protiv dezinformacija jednim od 10 najvećih izazova u narednim decenijama. Za novinare i medije ovo je poseban izazov. Na ovoj radionici predstaviće se neke od metoda odabira i provjere izvora naučnih informacija, objasniće se konkretan pristup kroz primjer kreiranja sadržaja portala Vakcine.ba. Na kraju, kroz grupne vježbe, učesnici će imati priliku da praktično primijene ovo znanje.

Voditelji:
Amina Čeliković, novinarka i istraživačica na portalu Raskrinkavanje.ba
Rašid Krupalija, član uređivačkog kolegija portala Raskrinkavanje.ba
Jelena Kalinić, naučna novinarka, blogerica i autorica portala Vakcine.ba
Moderatorica: Anida Sokol

Registracija za radionicu je na ovom LINKU.

Četvrtak, 15. juli, 2021. godine

17:00 – 20:00 – Radionica: Kreiranje atraktivne priče o domaćem naučnom dostignuću

Ova radionica će pružiti priliku za detaljnije razumijevanje kako i gdje pronaći dobre teme oslanjajući se na priče domaćih naučnih dostignuća, te kako ih prezentirati urednicima. U prvom dijelu učesnici će imati priliku da diskutuju sa iskusnim urednicima i naučnicima o svojim idejama, a to će onda moći primijeniti u drugom dijelu radionice gdje će učesnici kroz grupne vježbe raditi na pronalaženju i predlaganju naučnih tema za obradu – sve uz podršku iskusnih naučnih novinara i naučnika.

Voditelji:
Milica Momčilović, naučna novinarka i urednica Radio-televizije Srbije, predsjednica Svjetske federacije naučnih novinara i članica Upravnog odbora Balkanske mreže naučnih novinara
Mićo Tatalović, naučni novinar i urednik vijesti na portalu Research Professional News, magistar biologije i naučne komunikacije
Moderatorica: Ljiljana Đukanović

NAPOMENA: Za ovu radionicu rok za prijavu je pomjeren za 12. juli, 2021. godine, a neophodno je prvo ispuniti aplikaciju koju možete naći na ovom LINKU.

Back To Top