skip to Main Content
Dr. Arnautović Dobitnik Nagrade “VEČERNJAKOV PEČAT”

Dr. Kenan Arnautović je čuveni i na mnogim svjetskim merdijanima znani američki neurohirurg i angažovani humanista. I, bilo bi nepotpuno ako ne kažemo i Bosanac. Pošto ponešto znam o tome, rekao bih, da u svijetu kakav jeste – ovo posljednje – Bosanac – ostaje upravo titula, koja se ne zaslužuje samo po rođenju, već i po humanizmu, profesionalnoj etici i neumornom radu na ideji otvorenog i slobodnog društva bez diskriminacije. Evo svježeg primjera jednog rođenog Sarajlije.

Photo – www.vecernji.ba

AMERIKANAC A BOSANAC – Vrijeme je ovim povodom iskazati, da je sada već značajani krug i američkih intelektualaca – od novinara, preko profesora na američkim univerzitetima, do iznimnih liječnika kakav je dr. Arnautović, koji mogu ponijeti tu i takvu etičku titulu Bosanca; borca za bolji svijet koji pripada svim ljudima. Privilegovan sam mnoge od njih, poput dr. Arnautovića nazvati svojim prijateljima. Svemir je tako htio, da se u Kenanovom slučaju poklope dvije sretne okolnosti: to što je Bosanac u Americi i što je liječnik koji ne priznaje svjetske granice. I što je neumoran 🙏. Ne znam samo je li on pronašao svoju profesiju – medicinu, ili je ona ipak pronašla njega.

KO JE KOGA IZABRAO – Uistinu, kako je to govorio ― Sir William Olser (1849-1919), čuveni kanadski liječnik, jedan od osnivača programa stručne specijalizacije još čuvenije američke bolnice John Hopkins, doktorima (kakav je dr. Arnautović) treba često odavati odavati priznanje. I podsjetiti na važnost njihove profesije, jer to je naprosto tako:

“Dozvolite mi da vam čestitam na izboru poziva koji nudi kombinaciju intelektualnih i moralnih interesa kakve nema ni u jednoj drugoj profesiji. Prava je sreća što ste taj poziv i vi odabrali i u njemu sagorjevate na dobrobit ljudi,” (rekao je jedne prilike dr. Olser). Dodat ću tome i još jednu antologijsku misao bez koje se ne može: “Medicina nije samo umjetnost, već jednostavno ljubav prema čovječanstvu” – rekao je niko drugi do Hipokrit (Hippocrates).

JEDNOM NOGOM U BOSNI A DRUGOM U AMERICI -Neurohirurg, dr. Arnautović spasio je mnoge ljude širom svijeta. I nije mu problem iz Mephisa na nekoliko dana trknuti do Sarajeva, Zagreba i bilo kog evropskog, ili drugog grada – da operira one kojima je to najpotrebnije. Doista je duga lista običnih i slavnih ljudi kojima je ovaj ugledni akademik pomogao.

Pored ostalog, redovni je član Svjetske akademije neurohirurga (WANS). To ugledno društvo koje podstiče suradnju i profesionalni network aposulutno najboljih u svjetskoj eliti liječnika i, kako se to u Americi prepoznaje – lidera u neurohirurgiji. Dakako, članovi ove akademije se biraju na temelju njihovih naučnih doprinosa, inovacija i obrazovnih napora. On je i redovni član naše Bosanskohercegovačko-Američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS); kao i član naše Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu (Working Group for BiH).

SVE JE IPAK POČELO U SARAJEVU – Dr. Arnautović je rođen u Sarajevu. U svom rodnom gradu diplomirao je Medicinski fakultet. Obrazovao se i u Hannoveru u Njemačkoj. Bio je najbolji student svoje generacije: Dio prakse odradio je u Sarajevu, a dio u Sinsheim-Heidelbergu. U njegovoj profesionalnoj biografiji stoji da je kao mlad ljekar radio nekoliko mjeseci kao zamjenik glavnog doktora na XIV Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Magistrirao je neurohirurgiju na temu “Spinalne traume” (SCIWORA) i doktorirao na temu “Chiari I malformacije. kod odraslih.” I kako doktori njegovog kalibra često i bez njihove volje postaju medijski slavne ličnosti, tako su i za dr. Arnautovića istinski zvjezdani trenutci nastali kad je emigrirao u Ameriku; svoju drugu specijalizaciju kompletirao je na Univerzitetu Arkanzasu Little Rocku. Posljednjih skoro dvije decenije radi u Semmes Murpheyju klinici (https://www.semmes-murphey.com/kenan-arnautovic-md-phd) u Memphisu, u saveznoj američkoj državi Tennessee. On je ujedno i profesor na Katedri (odsjeku) za neurohirurgiju Univerziteta Tennessee u Memphisu.

(Erol Avdović)

Back To Top