skip to Main Content
Doktorica Đenana Jalovčić Zaslužna Za Razvoj Zdravstva U Zemlji I Svijetu

Kanadska organizacija za zdravlje u svijetu (CSIH) je istakla doktoricu Đenanu Jalovčić kao zaslužnom za razvoj zdravstva u zemlji i svijetu

Kako su naveli, Jalovčić je vanredna profesorica na Univerzitetu za primjenjene nauke Zapadna Norveška. “Posljednjih 25 godina je radila u 15 zemalja na inkluzivnom razvoju, vodeći projekte koji se odnose na osobe s invaliditetom, rehabilitaciju i projekte kojima se promoviraju ljudska prava i pravo na liječenje za sve”, naglasili su.

“Žene i djevojke s invaliditetom se suočavaju s diskriminacijom po više osnova u trenutku kada im je potrebna zdravstvena zaštita. Moramo zajedno raditi na tome da otklonimo predrasude, stavove, sistemske i fizičke prepreke s kojima se suočavaju u pristupu zdravstvenoj zaštiti širom svijeta. Moramo ohrabriti žene i djevojke s invaliditetom, one koji pružaju zdravstvene usluge, edukatore, studente zdravstvenih studija, te zajednice da grade inkluzivan zdravstveni sistem”, poruka je Jalovčić uoči Međunarodnog dana žena.

Jalovčić je predstavljena kanadskoj i svjetskoj javnosti u serijalu organizacije CSIH nazvanog Kanadske žene u globalnom zdravstvu.

Kako je navedeno na web stranici Univerziteta za primijenjene nauke Zapadna Norveška, Jalovčić ima 25 godina iskustva u radu s institucijama koje se bave invaliditetom, zajednicama koje se bave rehabilitacijom i globalnom inkluzivnom razvoju. Porijeklom je iz Bosne i Hercegovine.

Iz Kanadske organizacije za zdravlje u svijetu (CSIH) su sebe predstavili kao nevladinom organizacijom koja želi doprinijeti zdravijem svijetu.

Kao svoju misiju su naveli unapređenje zdravstva i omogućavanje jednakog pristupa zdravstvu u Kanadi i ostatku svijeta.

Izvor: radiosarajevo.ba

Back To Top