skip to Main Content
Bh. Stručnjaci U SAD-u O Mogućim Lažnim Diplomama U BiH

Profesionalne akreditacije, diplome, titule i certifikati smatraju se važećim i validnim samo onda kada ih službeno potvrde nadležne državne institucije zadužene za vjerodostojnost profesionalnih titula i zvanja, navode iz BHAAAS-a

Upravni odbor Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) pozvao je danas na hitno djelovanje nadležnih bh. institucija na evaluaciji i validaciji svih obrazovnih procesa i diploma.

S obzirom na učestale navode u medijima o mogućim lažnim diplomama, iz ove akademije koja okuplja stručnjake bh. porijekla napominju da se profesionalne akreditacije, diplome, titule i certifikati smatraju važećim i validnim samo onda kada ih službeno potvrde nadležne državne institucije zadužene za vjerodostojnost profesionalnih titula i zvanja.

Podsjećaju da je ovakav proces strogo kontroliran i takav proces prošli su svi članovi BHAAAS-a koji su dobili službene akreditacije, zvanja, diplome, certifikate, u Bosni i Hercegovini, Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji i u drugim dijelovima svijeta.

– Svjedoci smo da u BiH nedostaje aktivni angažman i komunikacija s javnošću relevantnih i odgovornih institucija, čija je primarna obaveza osigurati integritet obrazovnog procesa. Ovakvom praksom se podriva povjerenje građana BiH u obrazovne institucije, upozorili su iz BHAAAS u saopćenju.

Ukazali su stoga na neophodnost hitnog djelovanja nadležnih institucija ili formiranje nove institucije čija će osnovna dužnost biti evaluacija i validacija svih obrazovnih procesa i rezultirajućih diploma, jer će samo tako BiH postati moderna, ravnopravna država i ozbiljan kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

(https://mojabih.oslobodjenje.ba/)

Back To Top