skip to Main Content
Aleksandar Hemon Osvojio Grand Prix Za Američku Književnost 2023. U Francuskoj

Autor bosanskohercegovačkog porijekla, Aleksandar Hemon, osvojio je prestižnu Grand Prix nagradu za američku književnost za 2023. godinu u Francuskoj. Ova nagrada, ustanovljena 2015. godine, svake godine odaje priznanje najboljem američkom romanu ili zbirci priča prevedenim na francuski jezik.

Hemon je ovu nagradu dobio za svoj roman “Svijet neba i zemlje”, koji prati priču dvojice izbjeglica, Rafaela Pinta, sefardskog apotekara, i Osmana, muslimanskog vojnika. Njihovo prijateljstvo počinje u ukrajinskim rovovima nakon atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda u ljeto 1914. godine. Roman istražuje njihove živote koji ih vode kroz različite dijelove svijeta, uključujući Taškent, Šangaj i Jerusalem, u kontekstu geopolitičkih i ratnih previranja prve polovine 20. stoljeća.

U obrazloženju žirija naglašeno je da je Hemonov roman “snažan lijek protiv zaborava” i da predstavlja “djelo jedinstveno u svom žanru”. Autor, koji je bio nekadašnji predsjednik BHAAAS-a, kroz svoje pisanje nastoji suprotstaviti se nacionalizmu i rasizmu, inspirisan vlastitim iskustvom rata i migracije.

U ime cijelog BHAAAS-a čestitamo Aleksandru Hemonu na ovom izuzetnom priznanju!

Back To Top