skip to Main Content
2nd Bosnian-Herzegovinian American Academy Meeting Invitation

An Invitation for BHAAAS Annual meeting in Evanston

October 04, 2008

Hilton Garden Inn

Booking: contact Ms Alma Emso at 847-475-6400 (phone) or 847-492-6532 (fax) or aemso@alliancehospitality.com

Alternative booking: 1-877-STAY HGI or 1-800-HILTONS (to access the special rates request “BHAAAS Meeting” block.

Rates:  159+tax (only limited number of rooms is available at the special rate and only if booked before September 5, 08.) Strongly recommended to book the rooms ASAP since we are running of rooms quickly. Ask for a cancellation policy when booking a room.

Cruise:The Michigan Lake Cruise ship has very limited number of seats (Academy members have booking priority until September 5).  In order to have a seat guaranteed all checks have to be in our office by the deadline). The cruise with a dinner costs $120.00 per person (a cash bar with beverages is available).

Please send checks to Dr Indira Arnautovic 1133 N. Dearborn Apt. #1009 Chicago, IL 60610 (make a check payable to: BHAAAS for The lake Cruise). If somebody’s seat is not confirmed in a follow-up email within one week after mailing a check, a check might be lost in mail and that person should contact Dr Arnautovic on the email address below.”

Registration fee: $50.00

Program of the Academy:
8.00 – 12.00 am – Academy meeting (members only)
12.00 – 1 pm – Lunch
1.00 – 5.00 pm – General Assembly meeting of the Academy (public welcome)
5.30 – 7.30 pm – Academy Board Meeting
8.00 – 11 pm – Dinner and cruise on the Lake Michigan

Organizing Committee:
1. Eldin Karaikovic (President)
2. Aleksandar Hamon (Vice president)
3. Andi Arnautovic (member)
4. Indira Arnautovic (member)
5. Zlatko Haveric (member)

Guest speaker:
Daniel L. Creson, M.D.,PhD
Professor Emeritus
The University of Texas-Houston Health Science Center
Department of Psychiatry and Behavioral Sciences
Lecture: “Religious Faith: Rational Creativity and an Invitation to Madness”

5.30 – 7.30 pm – Academy Board Meeting
8.00 – 11 pm – Dinner and cruise on the Lake Michigan

Druga Godisnja Skupstina Bosanskohercegovacko-Americke Akademije Nauka i Umjetnosti

Početkom novembra prosle godine u Charlotte, North Carolina sastalo se dvadesetak pojedinaca čije su zajedničke spone bile ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini i zivot u Sjedinjenim Američkim Drzavama obilje?en značajnim profesionalnim dostignućima. Vodeca ideja sastanka je bila da se energija i znanje istaknutih individualaca porijeklom iz Bosne i Hercegovine ujedine u stremljenju prema istim ciljevima: širenje i prenošenje profesionalnog znanja i iskustva, uspostavljanje naučne i kulturne saradanje sa odgovarajućim institucijama u BiH i Sjevernoj Americi, povezivanje pripadnika dijaspore po profesionalnim osnovama, podsticaj i podrška mladim, kreativnim snagama medju našim ljudima kao i uspostavljanje profesionalne baze podataka za pripadnike BiH zajednice u Sjevernoj Americi, unapredjenje ugleda Bosne I Hercegovina kako u SAD i Kanadi, tako i u drugim zemljama. Nakon plodnih i zučnih rasprava, prisutni su se slozili da će se organicija zvati Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (Bosnian-Herzegovinian-American Academy of Arts and Sciences–BHAAAS)  i da pred nama stoji dosta posla i obaveza, medju njima i organizacija prve godišnje Skupštine Akademije, do koje smo, evo, sretno dobacili.

Tako smo u proteklom periodu pravno registrovali Akademiju, ustanovili pravilnik neophodan za prijem članova, a zatim više nego utrostručili broj članova, napravili vrlo impresivan web site i kroz stalne i strasne diskusije, koje nisu sve bile jednako produktivne, bolje se upoznali, zblizili i postali jači kao grupa koja daleko nadilazi zbir uključenih pojedinaca.

Zivot i historija prebrzo teku, te se čovjek rijetko nadje na samom početku nečega vrijednog poštovanja i učešća–najčešće se ubacimo u sred toka ili se priključimo tek na kraju, a nije teško ni propustiti sve što se dogadja. Otud je ne samo bila velika čast prisustvovati osnivanju Akademije, nego je i značajna privilegija biti uključen u njen rast i razvoj koji je svoj dosadašnji vrhunac dostigla na prvoj godišnjoj Skupštini, 4. oktobra ove godine u Chicagu.

Tog dana smo se okupili da se osvrnemo na dosadašnji rad: podneseni su izvještaji, proširen je Upravni odbor, novi redovni članovi su se uključili u rad. Primljeni su i počasni članovi: Tom Robb, čija su dobrota i velikodušnost pomogli mnogim našim ljudima, kao i Stevan Weine, čije se rad u psihijatriji koncentriše na postraumatske situacije i koji je mnogim našim izbjeglicama pomogao da se oporave od strahota koje se za sobom ostavili. Dio programa je bilo i predavanje Dana Cresona, koji je govorio o genetici, religiji i ludilu, nakon čega su se pristuni uključili u diskusiju.

Na Skupštini je bilo očigledno da naš dotadašnji rad nije bio nimalo zanemarljiv, niti će to biti u budućnosti, pogotovo što su svi članovi svoja zaduzenja vezane za Akademiju morali uskladiti sa velikom količinom profesionalnih obaveza–nepotrebno je reći da Akademija isključivo zavisi od energije i dobrovoljne aktivnosti svojih članova. Otud je jedan od primarnih ciljeva Akademije u narednom periodu da identifikujemo i vrbujemo nove članove i u naš rad ukljucimo što više mladjih ljudi, da definišemo procese saradnje i razmjene sa naučnim i kulturnim organizacijama i pojedincima u zemlji matici, da ubrzano počnemo rad na profesionalnoj bazi podataka koja bi izrasla iz našeg web site-a–da, jednom rječju, nastavimo da se povezujemo kao Bosanci i Hercegovci u SAD i Kanadi koji zive i rade na emotivnom potezu izmedju prošlog i budućeg ?ivota, u komplikovanom prostoru izmedju ličnog izmještenja i profesionalnog ispunjenja. Ako se u globalizovanom svijetu, u svijetu obiljezenom tragičnim migracijama, snaga domovine izmedju ostalog mjeri i snagom njene dijaspore, onda je na nama koji zivimo i radimo u Sjevernoj Americi da pokazemo da pred Bosnom i Hercegovinom stoji bolja, ljudskija budućnost.

Back To Top