skip to Main Content
13 Dani BHAAAS U BiH“ Pružaju Izvrsnu Priliku Za Studente Elektrotehnike

Bosansko-hercegovačko američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) od 23. do 25. juna 2022. godine organizira naučnu konferenciju „13. Dani BHAAAS u BiH“. Kako je najavljeno, na ovom najvećem naučnom događaju, na koji dolaze ugledni naučnici i umjetnici iz cijelog svijeta, posebna pažnja će se posvetiti studentima tehničkih nauka.

S tim u vezi, BHAAAS organizira mnoge aktivnosti na kojima će studenti moći predstaviti svoje istraživačke projekte i osvojiti vrijedne nagrade, sudjelovati na zanimljivim radionicama i upoznati međunarodne znanstvenike i kolege studente.

BHAAAS će u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije u BiH (ANNT) organizirati Simpozij postdiplomskih istraživanja iz oblasti elektrotehnike i nagraditi najbolje studentske radove.

Rok za prijavu abstrakta za simpozij je 1. maj, a više informacija o simpoziju i prijavi se mogu pronaći na ovom linku https://bhaaas.org/sarajevo-2022/student-activities/, a za studente koji dolaze izvan BiH biće pokriveni troškovi puta i smještaja u Sarajevu.

S tim u vezi, razgovarali smo dr. Kenanom Šehićem iz Asocijacije za napredak nauke i tehnologije u BiH.

 

 • Šehić, iza Vas je doktorski studij u Danskoj, te trenutni post-doktorski studij u Švedskoj. Pored toga, bogati ste međunarodnim iskustvom u obrazovanju, praksama, istraživanjima ali i ulogama predavača. Možete li nam reći koje je iskustvo za Vas bilo od najvećeg značaja u karijernom putu, od osnovnih studija u rodnom Sarajevu, do danas?

 

 • Odlazak na doktorski studij u evropsku zemlju kao što je Danska je u potpunosti oblikovao moju današnju karijeru. Ta odluka je oblikovala mnoge druge o kojima sam samo mogao sanjati, kao što je gostujuće istraživanje na prestižnom Masačusetskom institutu za tehnologiju. Kao osoba koja je veoma privržena rodnom kraju, odluka da napustim svoju domovinu nije bila jednostavna, ali je ujedno bila i neminovna. Ljubav prema nauci i želja da se bavim ozbiljnim istraživanjem na kraju su presudili. Doktorski studiji u evropskim zemljama su istinski koncipirani da od studenta naprave kvalitetnog istraživača koji će u godinama koje dolaze svojim znanjem i iskustvom pridonositi zajednici, bilo da je kroz akademski i obrazovni sistem ili kao kreativna pokretačka snaga u industriji.

 

 • Član ste i Asocijacije za napredak nauke i tehnologije u BiH (ANNT). Koja je misija ove asocijacije i čime se ona bavi?

 

 • Asocijacija je nastala kao želja mladih bh. istraživača iz oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka da pomognu našoj domovini da u budućnosti bude respektabilna i pristupačna država za bavljenje naukom i tehnologijom. Kroz radionice i projekte, kako za srednjoškolce tako i za studente, želimo da promijenimo naučni ambijent koji trenutno nažalost nije na zavidnom nivou. Naravno, uz određene seminare i sama druženja cilj Asocijacije je da poveže mlade i uspješne naučnike i stručnjake koji su porijeklom iz BiH, a koji su možda svoju karijeru realizirali u inostranstvu ili su bili dovoljno odvažni da svoju sreću potraže lokalno, u Bosni i Hercegovini.

 

 • ANNT blisko surađuje i sa Bosansko-hercegovačko američkom akademijom umjetnosti i nauka. U sklopu te suradnje vi ćete imati ulogu člana žirija na Simpoziju postdiplomskih istraživanja iz oblasti elektrotehnike, koji će se održati na konferenciji 13. BHAAAS DANI u Sarajevu ovo ljeto. Recite nam malo više o ovom Simpoziju?

 

 • Cilj simpozija je da pružimo priliku studentima elektrotehnike, master i doktorskog studija, da pokažu sav svoj raskošni talent kojeg uistinu ne manjka. Kroz prezentiranje vlastitih projekata studenti će imati priliku da osvoje vrijedne nagrade i upoznaju druge internacionalne kolege. Važno je napomenuti da je nezaobilazan dio svakog ozbiljnog istraživanja komunikacija sa drugim istraživačima jer u interakciji sa drugima možemo uvidjeti nedostatke našeg pristupa i poboljšati krajnje rezultate. Tako bih iskoristio ovu priliku da pozovem naše studente da iskoriste ovu šansu i ponosno pokažu postignuća koja su ostvarena na master i doktorskim studijima.

 

 • Pored simpozija, organizuje se i bogat program radionica i okruglih stolova za studente?

 

 • Pored simpozija, za studente elektrotehnike organizuje se i radionica iz oblasti mašinskog učenja, koju će voditi član BHAAASa i profesor elektrotehnike u SADu, Zlatan Akšamija. Spomenuo bih i bogat program okruglih stolova i drugih radionica koji će biti otvoreni za sve studente – od usavršavanja mekih vještina i vještina poduzetništva, do uzbudljivih diskusija o problemima održivosti i odliva mozgova.

 

 • Još jedan događaj će se održati  na Konferenciji, kao plod suradnje AANT-a i BHAAAS-a je okrugli stol pod nazivom „BH akademska dijaspora: “Kako doprinijeti razvoju nauke i tehnologije u Bosni i Hercegovini”.

 

 • Drago nam je što suradnja između BHAAAS-a i ANNT-a veoma produktivna i radujemo se još mnogim zajedničkim događajima u budućnosti. Ove godine na okruglom stolu smo planirali da govorimo o veoma zanimljivoj temi koja inače zaokupira pažnju javnosti, a to je uloga dijaspore u razvoju naše domovine. Mladi istraživači koji su realizirali svoje karijere u inostranstvu posjeduju neprocjenjivo iskustvo u pogledu kako naučni svijet jedne ozbiljne države treba da izgleda. Stoga, postavljamo pitanje kako da iskoristimo njihova iskustva u razvoju nauke i tehnologije u BiH. Na okruglom stolu smo planirali imati pet govornika iz lokalne sredine, ali i inostranstva. Očekujemo veoma zanimljivu i korisnu diskusiju, jer na kraju svi dijelimo zajedničku misiju, a to je da želimo našu domovinu kao respektivnu za bavljenje naučnim radom.

 

 • Kakvi su Vaši planovi za doprinos bh. društvu u Vašoj naučnoj oblasti? Da li Bosna i Hercegovina može iskoristiti potencijal koji ima, uzimajući u obzir trenutnu političko-ekonomsku situaciju?

 

Moji planovi su većinom usmjereni kroz aktivizam u ANNT-u. Prošle godine smo organizirali prvi projekat studentskih istraživanja (PSI) gdje su članovi ANNT-a ponudili mentorstvo i naučne projekte za bh. studente. Tokom 6 mjeseci intenzivnog rada studenti su se mogli direktno upoznati sa naučnim istraživanjem i imati priliku da rade na različitim problemima koji trenutno zaokupiraju akademske umove. Cilj nam je da PSI-a postane tradicionalni program zahvaljujući kojem će naši studenti dobiti početno iskustvo u naučnom istraživanju. Ovom prilikom pozivam naše studente da prate stranicu ANNT-a, kako bi dobili blagovremeno informacije o idućem PSI-a. Također smo u suradnji sa našim članovima, a čija istraživanja obuhvataju umjetnu inteligenciju, napisali određeni naučni rad na temu vizije Bosne i Hercegovine u doba umjetne inteligencije, a koji će, nadamo se, poslužiti našoj domovini pri kreiranju vlastitog nacionalnog programa u vezi umjetne inteligencije. Na kraju, uvjerenja sam da će pojedinci na kraju nadvladati političko-ekonomska mešetarenja i da će naša domovina iskoristiti svoj puni potencijal što u akademskom ali i u društvenom smislu.                                                                               

Back To Top