skip to Main Content
Nacionalno Blago BiH

Najmlađi bh. košarkaši su nacionalno blago Bosne i Hercegovine

Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAS) od srca čestita kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine na osvojenoj tituli prvaka Evrope.

Gledajući naše mlade momke, sada smo još sigurniji u svom ubjeđenju, da su ljudski potencijali najveće nacionalno blago Bosne i Hercegovine.

– Uz naše najbolje želje, iz Amerike se pridružujemo brojnim Bosancima i Hercegovcima u domovini i dijaspori, širom svijeta, koji ovog časa djele neopisivu radost, ne samo zbog velike sportske titule, koju su naši momci osvojili u Litvaniji – već i zbog činjenice da ovo zlato, osim titule, sa sobom nosi plemenitu poruku zajedništva – većeg od obične sportske solidarnosti.

U danima kada se o Bosni, na medijskoj pozornici, još ponajviše govori kao o postkonfliktom društvu sa svim svojim političkim, socijalnim i ekonomskim posljedicama – uspjeh ove, jedne od najmlađih bh.reprezentacija razbija predrasude i ruši stereotipe. Ovo je i dokaz da ozbiljan rad sportista uz adekvatno vodstvo sportskih stučnjaka, neopterećenih političkom svakodnevnicom u BiH donosi vrijedne rezultate, koji izlaze iz domena sporta.

Naši mladići su učili i, očito, naučili kako se brane boje državne reprezentacije bolje od mnogih politčara koji još žive od Bosne i Hercegovine, a ne za nju. Zato su najmlađi bh. košarkaši, već sada istinski lideri svoje zemlje.

Inspiracija za bh. većinu

– Na širem planu, ova titula predstavlja inspiraciju za onu, većinsku Bosnu i Hercegovinu i njenu brojnu dijasporu, koju vlastodršci niti dnevno politička prepucavanja, ipak ne uspjevaju osujetiti da svi zajedno vole, brane i, da se za BiH takmiče u dobru, a ne obrnuto — stoji u poruci BHAAAS.

“Podržimo naše šampione svim srcem, ali i institucionalno — svim sredstvima koja su neophodna za njihov rad i nastavak takmičenja, ili ih pomognimo porukama zahvalnosti, ohrabrenja i razumjevanja. Samo tako podržavamo budućnost dolazećih generacija, koje se u ime BiH žele takmičiti u humanističkom i olimpijskom duhu, u evropskom i svjetskom okruženju”, rekao je dr.Esad Boškailo, predsjednik BHAAAS.

– Nemojte umanjivati njihov, niti trijumf svih gradjana BiH čiji su sinovi, rodjaci, prijatelji i komšije, opet izborli jednu novu titulu, jer to je, na koncu uspjeh koji pripada svima nama, kao ulog za bolje dane, dodao je dr. Boškailo.

“Samo znanje, kvalitet, poštenje i etika, koliko i vještina i brzina u takmičenjima sa jednakim šansama za sve — u kojim pobjedjuju samo najbolji, bez nepotizma, partijske pristrasnosti i bez obzira na nacionalnu i političku pripadnost — mogu pomoći BiH da se konsoliduje kao uspješna i slobodna zemlja. Kadetska reprezentacija BiH u košarci je sasvim jasna slika u ogledalu te — nove Bosne i Hercegovine, koju, svi mi, iskreno želimo. Njihov veličanstveni doček, sa preko 50.000 ljudi u Sarajevu – tu želju samo potvrdjuje”.

Moto dana

– Ovom prilikom pozivamo sve odgovorne, na vlasti i ostalim mjerodavnim bh. institucijama, te društveno odgovorne pojedince u Bosni i Hercegovini i dijaspori, da učine sve kako bi ovi, i svi budući bosanski šampioni, mogli – nositi bh. zastavu uspjeha, navodi se u pisanoj poruci BHAAAS.

Na koncu, neka riječi trenera ove bh. reprezentacije Josipa Pandže kako su “ova djeca uspjela jer su poštovali jedni druge” – postanu bosansko geslo dana: –

U danima ove velike pobjede – hajde da poštujemo jedni druge, da bi nas svijet poštovao — stoji u priopćenju iz Odjela za odnose za javnošću Bosanskohercegovaške Akademije nauka i umjetnosti odaslanom iz New Yorka.

Back To Top