skip to Main Content
Lijek Koji Je BiH Naručila Za Liječenje Covida-19 Može Biti Opasan

Ministarstvo civilnih poslova BiH i kompanija SANDOZ potpisali su Ugovor o donaciji 22.800 tableta Hydroxychloroquine Sulphate.

U promoviranje Hydroxychloroquina za liječenje Covida-19 bio je uključio i američki predsjednik Donald Trump, no stručnjaci su ga vrlo brzo demantirali EPA-EFE.

Predsjednik Komora magistara farmacije Kantona Sarajevo rekao je Al Jazeeri kako niti jedan poznatiji ljekar neće zaraženim novim korona virusom preporučiti Hydroxychloroquine Sulphate, zbog niza štetnih djelovanja koje taj lijek može izazvati kod takvih pacijenata.

“Antimalarike ne treba koristiti u liječenju Covida-19, dok u svijetu barem jedna studija ne pokaže njihovu efikasnost”, rekao je Mirsad Šabaredžović, komentarišući donaciju lijeka Hydroxychloroquine Sulphate koji će Bosna i Hercegovina dobiti u borbi protiv novog korona virusa.

Iz Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), neprofitne organizacije iz Charlotte, SAD, također su upozorili u subotu da lijek Hydroxychloroquine Sulphate nije pogodan za liječenje novog korona virusa, iako je najavljen kao “jedan od najefikasnijih lijekova u liječenju Covida-19”.

U pismu, kojeg potpisuje i Adnan Begović, specijalista za plućne bolesti i intenzivnu njegu s klinike u San Diegu i član BHAAAS-a, navodi se da prema zvaničnoj informaciji koju je 25. aprila objavila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ne postoji lijek koji je odobren niti za prevenciju niti za tretman bolesti Covid-19 uključujući i Hydroxychloroquine Sulphate. Istovremeno, stručnjaci naglašavaju da ovaj lijek ne samo da nema potvrđenog korisnog dejstva, već može biti veoma opasan.

Hydroxychloroquine se može koristiti u kliničkim ispitivanjima uz naglašavanja mogućih nuspojava i uz jasnu saglasnost pacijenta/porodice”, navodi se u reakciji BHAAAS-a.

Lijek protiv malarije

Iz te organizacije su naveli da se Hydroxychloroquine godinama koristi za tretman malarije, reumatičnog artritisa i sistemskog lupusa. Ideja da je lijek potencijalno koristan za tretman Covida-19 je bazirana na laboratorijskim eksperimentima koja su pokazala takvu mogućnost. Međutim, još uvijek se ne može dokazati da ovaj lijek ima sličan efekt u ljudskom organizmu za liječenja.

“Od 16. marta do 21. aprila 2020. godine objavljeno je ukupno sedam studija u vezi s korištenjem Hydroxychloroquina na ljudima. Da ne idemo u detalje, za sve studije je zajedničko da nema jasnog dokaza pozitivnog efekta niti preporuke za korištenje. Naprotiv neki od ovih studija su objavili veću smrtnost asociranu s korištenjem ovog lijeka”, navode iz BHAAAS-a.

U promoviranje Hydroxychloroquina za liječenje Covida-19 uključio se i američki predsjednik Donald Trump, no stručnjaci su ga vrlo brzo demantirali.

Američka FDA odobrila je krajem marta u borbi protiv korona virusa korištenje ovih antimalarijskih lijekova, Hydroxychloroquina i povezanog lijeka Chloroquine, ali isključivo u bolnicama.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao ih je lijekovima “koji će promijeniti sve”.

“Mislim da bi to moglo biti nešto stvarno nevjerovatno. Trebamo uraditi još studija, ali mislim da imamo veoma, veoma obećavajuće rezultate u testiranju virusa” kazao je Trump na press konferenciji održanoj 13. marta u Bijeloj kući.

Američki mediji izvijestili su nakon toga, polovinom aprila, da su neka medicinska udruženja saopćila da su protiv redovne upotrebe ovog lijeka u liječenju Covid-19. Američko udruženje za infekcione bolesti savjetovalo je da bi hydroxychloroquin bude ograničen na klinička istraživanja.

Državno ministarstvo je samo posrednik

Kako je lijek uopće ponuđen Bosni i Hercegovini za liječenje novog korona virusa? Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Al Jazeeri su rekli da je državno ministarstvo samo posrednik između entitetskih ministarstva zdravstva i dobavljača lijekova, nakon što su entitetska ministarstva izrazila potrebu za Hydroxychloroquineom.

“Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i kompanija SANDOZ (Lek Pharmaceuticals d.d., član kompanije Sandoz), potpisali su Ugovor o donaciji kojim će Sandoz donirati Bosni i Hercegovini 22.800 tableta Hydroxychloroquine Sulphate”, saopćili su iz Ministarstva civilnih poslova, uz objašnjenje da su potpisivanju tog ugovora prethodile iskazane potrebe svih relevantnih zdravstvenih institucija Bosne i Hercegovine te rješenja o odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini.

„Ove potrebe su dostavili Federalno ministarstva zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH”.

SANDOZ je jedna od divizija svjetski poznate švicarske farmaceutske kompanije Novartis.

Na web stranici Novartisa navodi se kako je kompanija donirala oko 130 miliona doza generičkog hidroksiklorokinina za podršku globalnog odgovora na pandemiju Covid-19, ali uz napomenu da su hidroksiklorokin i srodni lijek klorokin trenutno u fazi kliničkih ispitivanjima kod liječenja Covida-19.

Izvor: Al Jazeera

 

Back To Top