skip to Main Content
Mostar Je Na Nekoliko Dana Postao Znanstveni Centar Ovog Dijela Europe

Počela je najveća znanstvena konferencija u BiH i regiji ’12. Dani BHAAAS’ koja se održava do 27. lipnja u Mostaru. Svečanost je održana u Narodnom pozorištu Mostar, a među ostalima prisutnima su se obratili veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson, te predsjednica BHAAAS Mahira Tanović.

Kroz 26 simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih znanosti, svoje radove će predstaviti preko 300 eminentnih znanstvenika, doktora i profesora iz 20 zemalja.

Stručni simpoziji, okrugli stolovi, paneli, radionice i specijalni programi održavat će se u Gimnaziji Mostar i Centru za kulturu u Mostaru.

Ove godine posebna pažnja je posvećena studentima za koje će biti organizirani specijalizirani simpozij i radionice. Tako će studenti postdiplomskih istraživanja iz biologije i kemije, sa pet sveučilišta u Bosni i Hercegovini, imati priliku prezentirati svoje postdiplomske radove, a najbolje tri prezentacije će biti nagrađene.

Medicinski simpoziji i ove godine su privukli veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti. Tako će se održati 12 simpozija iz medicinskih znanosti gdje će biti prezentirana najnovija istraživanja i stručni radovi vezano za covid-19, genetiku, kirurgiju, urgentnu medicinu, ginekologiju, intenzivnu njegu, onkologiju, neurokirurgiju, ortopediju… 

Bit će objavljeno oko stotinu medicinskih apstrakta koji će biti objavljeni u ‘Acta Medica Saliniana’. Realizirat će se i prvi Internacionalni oftalmološki simpozij sa učešćem od oko 100 oftalmologa iz BiH, regije i svijeta.

Dana 26. i 27. lipnja, održat će se multidisciplinarni simpoziji pod nazivom ‘Covid-19 Research Across Disciplines’. Tijekom ovog dvodnevnog simpozija prezentirat će se 17 originalnih istraživačkih projekata vezanih za covid-19 i obuhvatajući razne discipline, kao što su genetika, medicina, tehnologija, javno zdravstvo, obrazovanje, mediji i druge.

Pažnju stručne javnosti privukli su simpoziji iz tehničkih i prirodnih znanosti, a ovoga puta bit će prezentirana 63 rada u 10 sesija sa najnovijim istraživanjima i dostignućima u različitim oblastima tehničkih znanosti, kao i održivom urbanom razvoju. Ovom prilikom bit će prezentirano 90 originalnih znanstvenih radova koje će objaviti ugledni njemački časopis ‘Springer’.

Veliki broj simpozija ima i plenarna predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti društvenih znanosti, pametni gradovi, studentski simpozij… Treba naglasiti da će na 12. Danima BHAAAS u BiH biti promovirana monografija o djelatnosti BHAAAS-a od 2007. godine do danas na preko 400 stranica.

Direktorica Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini (Futures Foundation BH) Majda Mujanović Babović istaknula je kako je ta fondacija dodijelila nagradu ‘Vera Šnajder’ dvjema bh. studenticama.

Dodala je kako je cilj nagrade javnost informirati o značaju i djelovanju Vere Šnajder, uspješne matematičarke i prve dekanice u Bosni i Hercegovini, ali i kreirati jedinstvenu priliku za studentice u Bosni i Hercegovini.

Fondacija budućnost u BiH dodijelila je nagradu u iznosu do 5.000 KM bh. studenticama – Zorani Štaka i Zlati Jašarević koje će putovati u Japan, odnosno u Portugal na dvije znanstvene konferencije. U glazbenom dijelu na otvorenju ovog događaja nastupio je gradski orkestar iz Stoca.

Podsjećamo, ‘Dani BHAAAS u BiH’ održavaju se svake godine, a organizator je jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske bh. dijaspore Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i znanosti (BHAAAS).

(https://www.hercegovina.info/)

Back To Top