IN MEMORIAM – Prof. Dr Predrag Matvejevic

Nakon duge i teške bolesti, u Zagrebu je 2. februara, preminuo prof. dr Predrag Matvejević,  jedan od najvećih evropskih intelektualaca svoga doba, ugledni univerzitetski profesor, književnik, publicista i filozof.  S ponosom možemo reći da je bio počasni član BHAAAS- a od 2012. godine.

Rođen je i odrastao u Mostaru 1932. godine.  U Sarajevu je započeo studij romanistike. Ova dva multinacionalna i multikulturna grada značajno su odredila čitav njegov život.

Studije je nastavio i  diplomirao u Zagrebu. Doktorirao je na Sorboni komparativnu književnost i estetiku. Od 1959. do 1991. godine  bio je profesor francuske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1991. odlazi iz Hrvatske „između azila i egzila“. Predavao na univerzitetima u Parizu i  Rimu, ali i na drugim svjetskim univerzitetima. Dobitnik je više od 50 svjetskih nagrada, medalja,  priznanja, počasnih doktorata.

Kosmopolit, poliglot, humanist ,  aktivist i vječiti disident privatno je bio povučena, mirna, samozatajna i mirna osoba. Energiju, snagu  i hrabrost je pokazivao u društvenom angažmanu kada je trebalo braniti slobodu pojedinca da iskaže svoje stavove. Otvoreno i javno se zalagao za osobe koje su zbog svog političkog ili kulturnog djelovanja bile politički ili sudski proganjane. I u bivšoj Jugoslaviji i u novonastalim državama nakon njenog raspada. Principijelno i odvažno se cijeli svoj život borio za pravednije, slobodnije i bolje društvo.

Zemlju u kojoj se rodio  je uvijek nosio u srcu. Svojim izjavama, intervjuima i  člancima  objašnjavao je Bosnu i Hercegovinu i širio istinu tokom rata. Bio je član ANUBiH. Posebno se radovao počasnom doktoratu Univerziteta „Džemal Bijedić“ rodnog mu Mostara i priznanju Počasni građanin Sarajeva.

Njegovo najpoznatije djelo je kultna knjiga „Mediteranski brevijar“ koji je preveden na 26 jezika. Značajne su i „Sartr“, „Književnost i njezina društvena funkcija“, „Razgovori s Krležom“, „ Istočni epistolar“, „Gospodari rata i mira“, “Druga Venecija“, Kruh naš“

Kako vrijeme bude prolazilo, ljudski, naučni, kulturni, književni, filozofski, politički i  intelektualni doprinos Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Evropi i svijetu prof.. Predraga Matvejevića dobijaće na značaju.

 

MOST – Prof. dr Predrag Matvejević (Feral Tribune, 16. XI 1993. god.)

Amila Buturović – Na vijest o smrti prof. dr Predraga Matvejevića