Members in the News

OVA AKADEMIJA DAJE, A NIŠTA NE TRAŽI

E-mail Print PDF

Dr.Esad Boškailo, predsjednik Bosansko-hercegovačko-američke Akademije za Nauku i Umjetnost (BHAAAS): OVA AKADEMIJA DAJE, A NIŠTA NE TRAŽI

Read more...Naša dugogodišnja saradnja sa Sarajevskom filharmonijom je vrlo uspješna. Obezbjedili smo učešće muzičara iz USA u Sarajevskoj filharmoniji. Godinama smo sponzori mladim muzičarima koji provedu jednu godinu u Sarajevu i tako omoguće nastavak rada Filharmonije…..Radimo na jačanju veza sa ANU BiH. Do sada je ta saradnja uglavnom bila izražena tokom BHAAAS dana u BiH I kad smo se god obratili nekome iz ANUBiH, naišli smo na razumijevanje i podršku…..

Read more...
 

Sarajevski pisac ponovo u žiži svjetskih medija

E-mail Print PDF

Read more...Aleksandar Hemon: Evropa se raspada u vilajete, jedni drugima prebacuju gladnu izbjegličku djecu - dok ne uginu!

Novi roman proslavljenog sarajevskog pisca sa adresom u SAD-u, Aleksandra Hemona, bavi se globalnim problemom imigranata i njihovom dehumanizacijom, o čemu autor govori u intervjuu za Jutarnji list, osvrćući se na fašistoidnu i fašističku okrutnost pojedinih država Evrope

Izvor: Jutarnji.hr/ Patricia Kiš


Read more..."The Making of Zombie Wars”, novu knjigu sarajevskog pisca koji živi u Chicagu, Aleksandra Hemona, u Engleskoj je upravo objavio izdavač Picador i o njoj pišu vodeći mediji, od Guardiana do The Independenta. Knjigu će kod nas izdati V.B.Z. Hemon je međunarodna književna zvijezda, najpoznatija su njegova djela “Knjiga mojih života”, koja govori o vrlo intimnim iskustvima, te “Projekt Lazarus” koji je The New York Times uvrstio na listu 100 najboljih knjiga tisućljeća. Piše i za New Yorker. Kroz njegova se djela provlači pitanje rata, identiteta i dislokacije.

U vašoj novoj knjizi “The Making of Zombie Wars” zombiji su metafora za dehumanizaciju imigranata. Odnosno, scenarij na kojemu radi vaš protagonist govori o tome kako ih američka vlada pretvara u zombije. Riječ je o temi koja je, što vam je sigurno poznato, vrlo aktualna u Hrvatskoj. Zapravo, tumačite, najlakši je način da ih se deindividualizira, pretvori u zombije, kako se ne bi s njima suosjećalo...


Moja se knjiga ne bavi direktno imigracijom. Budući da je roman, bavi se svakojakim stvarima istovremeno. Ali jedna od stvari koja mi je bila zanimljiva u vezi sa zombijima - o kojima nesretni glavni junak piše loš scenarij - jest to da su u plejadi strave i užasa oni bića koja su pojedinačno bezopasna, što će reći da strava i užas proizlaze iz toga da dolaze u masi. Zombiji su, dakle, lišeni bilo kakve pojedinačnosti, kao što su lišeni i života. Ima ih bezbroj i vodi ih neutaživa, neobjašnjiva glad. Taj sam roman završio prije par godina, tako da slike ovog posljednjeg vala obezličenih, očajnih izbjeglica koji se pokušavaju probiti do boljeg života nisu bile dostupne. Ali način na koji se izbjeglice lišavaju pojedinačnosti, ljudskosti i razumljive ljudske motivacije čini da se, u europskim medijima, predstavljaju kao zombiji, kao masa koja se valja prema nama i kad stignu uništit će sve ono od čega se sastoji naš život. Takva dehumanizacija pretpostavka je za fašistoidnu i fašističku okrutnost - kako drugačije objasniti da netko podmeće nogu čovjeku koji u naručju nosi svoje dijete? Meni se čini da je pitanje vremena kad će grupe mađarskih (ili slovačkih, ili hrvatskih, ili bilo kojih) patriotskih dobrovoljaca početi likvidirati izbjeglice prije nego što se namnože i dostignu masovnost koja se ne može više zaustaviti.

Takva dehumanizacija pretpostavka je za fašistoidnu i fašističku okrutnost - kako drugačije objasniti da netko podmeće nogu čovjeku koji u naručju nosi svoje dijete?

Kako gledate na situaciju u Europi?


Čini mi se da je nužno tim ljudima pomoći, čak i po cijenu slabije kvalitete života za domaće europsko stanovništvo. To je stvar temeljne ljudskosti. Ali isto mi se tako čini da bi to bilo politički najpametnije, čak i ako postoji mogućnost da na sljedećim izborima oni koji su na vlasti za to budu kažnjeni. Dok se na djecu baca suzavac, dok se ljudima preko žice kao psima baca hrana, dok oružane snage obučene da ne suosjećaju pendreče majke i djecu, Europa se pred našim očima rasipa u vilajete koji se panično samo o sebi brinu, igrajući se brutalnih muzičkih stolica: tko zadnji zatvori granice, dobiva sve izbjeglice. U današnjoj Europi susjedi jedni drugima preko ograde prebacuju gladnu izbjegličku djecu i tako će nastaviti sve dok ta djece sama od sebe ne uginu. Čitav projekt Europe kao zajedničkog prostora nerazdjeljivog granicama, prostora koji uključuje sve svoje građane i omogućava im da ostvare svoj nadnacionalni potencijal, raspada se pred našim očima. Europa je definitivno postala prostor isključivosti i sebičnosti, nemoguća bez ograda, unutarnjih i vanjskih.


Knjigu je u Velikoj Britaniji upravo objavio izdavač Picador i o njoj pišu vodeći mediji, od Guardiana do The Independenta. Kritičar Guardiana, primjerice, navodi da ste talentirani majstor rečenice, iako engleski nije vaš materinji jezik i tek ste u zreloj dobi počeli pisati na tom jeziku. Pa kako je pisati na dva jezika?


Dvaput bolje nego na jednom jeziku. Logika naših i europskih prostora zahtijeva da se “naš” jezik (tko god da smo mi) izolira i dekontaminira od utjecaja onih drugih, da se jezik ogradama zaštiti od onih koji nisu mi, s obzirom na to da je jezik navodna suština etničkog i/ili nacionalnog suvereniteta. Jezik je meni prostor osobne slobode, mjesto gdje se opresivni nacionalni/etnički identitet može lijepo i ugodno razmontirati.


Glavni junak je 33-godišnji scenarist Joshua Levin, opisan kao gubitnik koji radi na scenariju o ratu zombija te usput predaje engleski kako bi zaradio. U jednoj sam kritici pročitala pitanje - kako se dvije fatalne žene, Kimiko i Ana, udana žena iz Bosne, mogu obje zaljubiti u takvog gubitnika?


Predlažem vam da prošetate ulicama Zagreba, ili Sarajeva, ili New Yorka i vidite s kim hodaju muški gubitnici. Kritičari, naravno, imaju pravo na vlastite priglupe predrasude, ali ta pretpostavka da se muškarci i žene vezuju i žene udaju samo za one koji imaju isti ljudski rejting, nije čak ni priglupa.

U današnjoj Europi susjedi jedni drugima preko ograde prebacuju gladnu izbjegličku djecu i tako će nastaviti sve dok ta djece sama od sebe ne uginu

Čini mi se da ste u The Independentu rekli da je problem u tome što opisuje samog sebe, pa se vjerojatno opisuje gore nego što uistinu jest...


U knjizi postoji i psihološka motivacija kako za Joshuinu viziju sebe - s obzirom na to da ga konstantno muči osjećaj nesigurnosti i slabosti - tako i za razloge zbog kojih se Kimiko i Ana upuštaju u katastrofalne odnose sa Joshuom.


I vi ste sami imali sličnu ponudu, no studentica je bila iz Rusije, ne iz Bosne, i odbili ste ponudu, za razliku od Josha?


To je bilo prije dvadesetak godina. Studentica je bila vrlo zgodna i privlačna, ali ja sam tad bio na početku veze koja mi je bila važna, dok je studentica bila udana i imala je kćer. Povrh toga, činilo mi se da bi to švaleranje bilo jako logistički komplicirano, pa sam onda počeo zamišljati kako bi sve to izgledalo. Onda sam jednog dana počeo o tome pisati.


Sve velike tragedije, od smrti vlastitog djeteta do rata u Bosni, opisali ste u svojim djelima, ali isto tako i neke detalje iz života, poput mogućeg preljuba. Kako je biti tako brutalno iskren prema sebi i onda još to podijeliti sa svim svojim čitateljima?


Da se bojim čitatelja, ne bih uopće pisao. Zamislite nogometaša koji se boji navijača. Ili opernog pjevača koji se pribojava orkestra.


Jeste li očekivali takvu recepciju ranijih djela, “Knjige mojih života” te “Projekta Lazarus” koji je, primjerice, The New York Times uvrstio na listu 100 najboljih knjiga tisućljeća?


Tisućljeće je tek počelo, tako da je to što je NYT rekao lijepo, ali ne baš značajno. Ja sam staromodan utoliko što mislim da knjige trebaju sazreti, kao vino. Moraju preživjeti prve dojmove i proći kroz iskušenja dugovječnosti - meni je važno što će čitatelji misliti kad zaborave kritike i liste i kad ostanu nasamo s tekstom.

Invazija na Irak bila je i jest apsolutna katastrofa - moralna, politička, vojna. Nije teško vidjeti kako je jedan od uzroka trenutačne izbjegličke krize debakl u Iraku

Novi se roman odvija 2003. godine u Americi, u doba Georgea Busha i rata u Iraku. Tumačite kako “pojednostavljeni pogled na svijet i nepostojeća mašta vode ka pogrešnim intervencijama”. U to doba u Americi je vladalo ludilo i pogrešno usmjeren patriotizam...


Invazija na Irak bila je i jest apsolutna katastrofa - moralna, politička, vojna. Nije teško vidjeti kako je jedan od uzroka trenutačne izbjegličke krize debakl u Iraku. Američka invazija ne samo da je bila nezakonita, zločinačka invazija, nego se nije uspjela niti približiti vlastitim ciljevima - čak ni najgori, najzagriženiji američki patrioti ne mogu tvrditi da su u bliskoistočnu regiju stigli mir i progres. Umobolni zanos, motiviran kod dobrog dijela stanovništva osvetom, doveo je do katastrofe. U Americi i američkoj kulturi time se vrlo malo bavilo. Kao da patriotizam ima pravo na greške, kao da je kolektivni zanos važniji od ishoda takvih zločinačkih avantura.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

FOX ABC Maine interview with Harun Mehmedinovic

E-mail Print PDF

FOX ABC Maine interview with Harun Mehmedinovic of SKYGLOWPROJECT.COM

SKYGLOWPROJECT.COM co-founder Harun Mehmedinovic chats with FOX ABC Maine about the issues of growing threat of light pollution and significance of seeing the stars.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Nyela Basney: Music makes people go through a joint emotional experience

E-mail Print PDF

Read more...This time, we talked to Mrs Nyela Basney, a truly successful conductor from the United States of America. Mrs Basney came to Sarajevo to conduct a concert at the National Theatre with the Sarajevo Philharmonic Orchestra. The concert was composed out of L. van Beethoven’s Symphony No. 1, Op. 21, C major, J. Bancks’s Lumen and J. Rodrigo’s Concierto de Aranjuez. Besides the Orchestra and Mrs Basney, there was also Daniel Paul Horn on the piano... Read more...

 

Posjeta studenata iz Osijeka u Memfisu

E-mail Print PDF

Read more...Oduševljeni smo predavanjima, gostoprimstvom naših domaćina, radom američkih klinika, vrhunskim liječnicima koji nisu štedjeli vrijeme da bi nam pokazali svoje znanje i umijeće. To su, najsažetije, dojmovi studenata pete godine osječkog Medicinskog fakulteta, nakon povratka iz američkog grada Memphisa, gdje su pohađali nastavu iz neurokirurgije u vodećim američkim klinikama i institutima. Detaljnije...

 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  Next 
 •  End 
 • »


Page 1 of 9

 

Sponsors
platinum.pnggold.pngsilver.pngbronze.pngfriends.png

BHAAAS Membership

Founding Members

Andi Arnautović MD
Family Medicine
Chicago, IL

Kenan Arnautović, MD, PhD, FAANS, FACS
Neurosurgery
Memphis, TN

Almasa Bass, PharmD
Clinical Research and Drug Development
Chapel Hill, NC

Sead Beganović, MD, PhD
Oncology
Indianapolis, IN

Lejla Hadzikadić, MD, MSc
General Surgery
Boston, MA

Mirsad Hadzikadić, PhD
Computing and Informatics
Charlotte, NC

Zlatko Haverić, MD
Hospitalist
Joliet, IL

Aleksandar Hemon
Literature
Chicago, IL

Emir Hodzić, DVM, PhD
Research
Davis, CA

Migdat Hodzić, PhD
Technology
Santa Clara, California

Eldin E. Karaiković, MD, PhD
Orthopaedics
Chicago, IL

Djenita Pašić, Esq., JD
Law
Louisville, KY

Rešad Pašić, MD, PhD
Obstetric and Gynecology
Louisville, KY

Adnan Šarčević, MD, MSc
Psychiatry and Behavioral Sciences
New York

Read more...

 

 

Board of Directors

Azra Terzich, EdD
President
Louisville, KY

Dusica Babovic-Vuksanovic, MD, MSc
Vice President
Rochester, MN

Nirvana Pistoljevic, PhD
Second Vice President
New York, NY

Patrick McCarthy, MSc
Executive Board Member at Large
Saint Louis, MO

Esad Boskailo, MD
Past President
Phoenix, AZ

Dino Mulic, DMA
Edinburg, TX

Ismar Volic, Ph.D
Natick, MA

Amila Buturovic, PhD
Toronto, Canada

Emir Festic, MD, FCCP
Jacksonville, FL

Dino Kujundzic, JD
Alexandria, WA

Namik Haveric, MD
Washington, DC

Lejla Hadzikadic Gusic, MD, MS
Charlotte, NC

Indira Arnautovic, MD
Technical Director
Chicago, IL

Asim Haracic, MD
Washington, DC

Suad Kapetanovic, MD
Los Angeles, CA

Diana Milojevic, MD
San Francisco, CA

Mahira Tanovic, MD
Glendale, NY

Read more...

 

 

Committees

EXECUTIVE COMMITTEE
Gordan Srkalovic, MD, PhD - President
Esad Boskailo, MD - Vice President
Azra Terzich, EdD - Second Vice President
Dusica Babovic-Vuksanovic, MD, MSc - Secretary
Patrick McCarthy, MSc - Executive Board Member at Large,
Igor Lemajic, MBA - Treasurer
Andi Arnautovic, MD - Former President
Indira Arnautovic, MD - Technical Director


LEGAL COMMITTEE
Djenita Pasic
Dino Kujundzic
Sulejman Dizdarevic


FINANCE COMMITTEE
Igor Lemajic
Amra Rouche
Zoran Lozo


PRESIDENTAL ADVISORY COMMITTEE
Esad Boskailo
Mirsad Hadzikadic
Eldin Karaikovic
Kenan Arnautovic
Sasa Hemon
Dzenita Pasic
Andi Arnautovic


ETHICS COMMITTEE
Aida Hozic
Snjezana Buzov
Esad Boskailo


WEB PAGE
Dusica Babovic
Adnan Atic
Amir Milic


NEWSLETTER
Dusica Babovic
Patrick McCarthy
Jasmin Nuhic


SARAJEVO OFFICE
Adnan Karaikovic


MEMBERSHIP COMMITTEE
Esad Boskailo (President)
Amila Buturovic (Member)
Patrick McCarthy (Member)


SPOKESPERSON
Djenita Pasic


HISTORIAN
Enes Kanlic


SECTIONS
Emir Hodzic (Sciences and Sections Coordinator)
Eldin Karaikovic (Medicine)
Mirsad Hadzikadic (Technology)
Dino Mulic (Arts)
Erol Avdovic (Public Relation)
Amila Buturovic (Social Sciences)

Read more...

 

 

Criteria for Membership/ Membership Fees

Sve kategorije clanstva moraju ispunjavati sljedece uslove:

 1. Bosanskohercegovacko porijeklo.
 2. Drzavljanstvo ili stalni boravak u USA ili Kanadi;
 3. Visoka strucna sprema/graduate degree, sa izuzetkom kandidata iz nenaucnih oblasti;
 4. Odanost nacelima BHAAAS;
 5. Odanost ideji visenacionalne, demokratske Bosne i Hercegovine;
 6. Postovanje najvisih etickih i moralnih standarda, ukljucujuci i nacela vezana za slobodnu razmjenu ideja i misljenja;

Kriteriji za prijem:


1. Redovni clan (Active member):

 • Doktorat ili ekvivalent, sa izuzetkom kadidata iz oblasti kulture, umjetnosti, novinarstva i drugih nenaucnih oblasti;
 • Istaknuto profesionalno prisustvo (objavljene knjige, clanci, naucni i strucni radovi, odrzani koncerti, izlozbe, patenti, kriticka priznanja etc) u vlastitoj oblasti;
 • Zapazena aktivnost u okviru bosanskohercegovacke zajednice;

2. Pridruzeni clan (Associate Member):

 • Magisterij ili ekvivalent, sa izuzetkom kandidata iz oblasti kulture, umjetnosti, novinarstva i drugih nenaucnih oblasti;
 • Istaknuta aktivnost, kao i duzina prisustva, u svojoj profesionalnoj oblasti;
 • Znacajna aktivnost u okviru bosanskohercegovacke zajednice;

3. Dopisni clan (Corresponding Member):

 • Phd/ekvivalent ili magisterij/ekvivalent, sa izuzetkom kadidata iz oblasti  kulture, umjetnosti, novinarstva i drugih nenaucnih oblasti;
 • Kandidati ne ispunjavaju uslov stalnog boravka u USA/Kanadi, ali ispunjavaju uslov bosanskohercegovackog porijekla;
 • Zapazen doprinos bosanskohercegovackoj zajednici, nauci i kulturi;

4. Medjunarodni clan (International Member):

 • Kandidat ispunjava uslove i kriterije za Redovno ili Pridruzeno, osim sto ne zivi u Sjevernoj Americi, niti je bosanskohercegovackog porijekla;
 • Kandidat se istice aktivnostima vezanim za dobrobit bosanskohercegovacke zajednice, kako u zemlji, tako i u inostranstvu;

5. Pocasni clan (Honorary Member):

 • Kandidati ne ispunjavaju uslove i kriterije za ostale kategorije clanstva, ali su se istakli dosadasnjim radom vezanim za dobrobit bosanskohercegovacke zajednice u Sjevernoj Americi;

6. Kandidat (Candidate Member):

 • Kandidati su u procesu viseg stepena obrazovanja u USA ili Kanadi, a kompletiranjem procesa ce ispuniti uslove I krtierije za redovno ili pridruzno clanstvo; (vremenski limit za kategoriju kandidata je minimum jedna (1) a maksimum sedam (7) godina);
 • Kandidat ima fakultetsku diplomu;

 

 

Active members
$150.00 annually

Associate members
$75.00 annually

Corresponding members
$75.00 annually

Candidate members
$25.00 annually

International members
N/A

Honorary members
N/A

Read more...

 

 

International Cultural Exchange Program 2015-2016

MORE INFORMATION

PAYMENT INSTRUCTIONS:
1. Click the button (down)
2. Select the right Campaign
3. Fill required data
4. Check the $40 box
5. Write in the "Comment" box below what the payment is being made for so that it is credited towards this specific program


Copyright © 2010 Bhaaas.org. All Rights Reserved.